Ett bra intag av hälsosamma fetter är en viktig huvudkomponent inom Primal. Här tar vi ett stort steg bort från konventionella uppfattningar som ofta har svartmålat fett (särskilt det mättade) som något ohälsosamt.

Faktum är att vi människor har använt fett som vårt primära bränsle genomgående under evolutionen. Fram tills vi drastiskt istället gick över till en spannmålsbaserad kost för cirka 10 000 år sedan.

En kost baserad på en hög andel snabba kolhydrater främjar insulinet, begränsar vår fettmetabolism och gör oss mer beroende av ett konstant intag av kolhydrater, vilket i sin tur främjar kontinuerlig viktökning, ökad stress för kroppen och känslomässig problematik kring vad man bör och inte bör äta.

En kost rik på snabba kolhydrater främjar inflammation och accelererar vårt åldrande samtidigt som det bidrar till en uppsjö av hälsoproblem, inklusive cancer och hjärt-, kärlsjukdomar.

Det finns inget behov av att snabba kolhydrater ska ingå i det mänskliga näringsupptaget. Vi människor kan leva på ett minimalt till inget intag av kolhydrater under långa perioder, något som vi har gjort genomgående under evolutionen. Om det uppstår ett behov där vi behöver glukos, så kan kroppen producera detta på egen hand.

Ketoner är en biprodukt av fettmetabolism i levern som uppstår när glukos-, och insulinnivåer är låga. Ketoner är ett utmärkt alternativ till glukos som en energikälla och används faktiskt än mer effektivt av hjärta och hjärna.

Fetter finns i många olika former, en del är hälsosamma, andra är det inte. Mättat fett som ofta har fått ta stryk av konventionella uppfattningar är en utmärkt källa till energi utan några som helst negativa effekter. Däremot så är processade fetter, som margarin, eller fleromättade fetter från vegetabiliska källor rika på omega-6 starkt sjukdomsdrivande, något som också leder till hjärt-, kärlsjukdomar och cancer. Särskilt vid ett lågt intag av omega-3 som är starkt antiinflammatoriskt.

Genom att konsumera runt 150 gram kolhydrater om dagen (eller lägre), som kommer från stora mängder grönsaker, samt en del frukt, nötter, mörk choklad och andra källor, så bibehåller vi enkelt vår vikt samtidigt som vi effektiv skyddar oss mot sjukdomar och gör kroppen mindre sårbar.
/Erik

Vilka är dina tankar? Kommentera gärna. För mer värde och info, bli medlem i FB gruppen: 2StrongArms, hälsooptimering för äventyret